Kurczak pipian Rosalii Senior

Kurczak pipian Rosalii Senior
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 45 minut

Przygotowanie:

Składniki:
1 kurczak (ok. 1 kg), podzielony na części
oliwa do smażenia
1 główka czosnku, podzielona na pół
1 cebula, podzielona na cztery
sól i pieprz

sos:
½ filiżanki uprażonych pestek dyni
½ filiżanki uprażonych ziaren sezamu
6 ząbków czosnku, obranych i opieczonych
4 chili guajillo, opieczone
1 chili ancho, opieczona
2 goździki
1 laska cynamonu
½ filiżanki bulionu drobiowego lub wody

tortilla kukurydziana
świeża kolendra

Przygotowanie:
Kurczak: w dużym garnku na średnim ogniu obsmażamy kurczaka na oliwie. Dodajemy czosnek, cebulę, sól, pieprz i tyle wody, żeby pokryła kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż mięso zacznie odpadać od kości. Przecedzamy i odstawiamy kurczaka. Sos: w moździerzu lub blenderze ucieramy na gładką pastę pestki dyni, ziarna sezamu, czosnek, chili guajillo, chili ancho, goździki, cebulę, cynamon, sól i pieprz. Odstawiamy. Przekładamy pastę na dużą patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka i gotujemy, podlewając mięso sosem. W razie potrzeby dolewamy bulionu, żeby rozrzedzić sos. Dekorujemy kolendrą i podajemy z ciepłą tortillą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE