Kurczak pieczony w miodzie ze smażonym bananem i łodygami czosnku

Kurczak pieczony w miodzie ze smażonym bananem i łodygami czosnku
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Składniki
2 piersi kurczaka, bez skóry i kości
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka stołowa oliwy
2 łyżki stołowe masła
1 plantain (banan skrobiowy), obrany i przekrojony wzdłuż
1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Do podania
40 g sosu hoi sin
110 g łodyg dzikiego czosnku, blanszowanych przez 15 sekund i wrzuconych do zimnej wody
20 g miodu

Przyrządzenie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Doprawić pierś kurczaka solą i pieprzem. Silnie rozgrzać patelnię, którą można wstawiać do piekarnika, wlać oliwę, dodać połowę masła. Gdy zacznie się pienić, położyć mięso i smażyć, raz obracając, aż będzie złocistobrązowe po obu stronach. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut albo do chwili, gdy się upiecze. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzać patelnię, dorzucić resztę masła. Posypać banana cynamonem, ułożyć na patelni i smażyć przez 1-2 minuty z obu stron, aż będzie złocisty i miękki. Dorzucić twardsze, żółte łodygi czosnku i smażyć przez chwilę. Ułożyć usmażonego banana, na nim podsmażone łodygi czosnku, następnie zielone, które zostały tylko zblanszowane. Polać sosem hoi sin. Podzielić mięso na 3 ukośne plastry, ułożyć na warzywach. Polać miodem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE