Kurczak jerk z brązowym ryżem

Kurczak jerk z brązowym ryżem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis

Kurczak
2 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 chili chipotle
2 pęczki dymki, grubo posiekanej
sok i skórka starta z 4 limonek
6 łyżek melasy lub miodu
½ szklanki oliwy z oliwek
sól
mały kurczak podzielony na 4 części (piersi ze skrzydełkami i nóżki)

Ryż
¼ kostki masła
1 szklanka brązowego ryżu
2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
sól i pieprz

Przygotowanie
Zmiksuj w blenderze na gładką pastę ziele angielskie, chili, dymkę, sok i skórkę z limonek, melasę, oliwę i sól. Przełóż do miski, dodaj kurczaka i dokładnie obtocz go w paście. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na jakieś 30 minut przed końcem marynowania zacznij przygotowywać ryż. Postaw nieduży garnek na średnim ogniu i roztop w nim masło. Poczekaj aż masło zacznie się pienić. Delikatnie zakręć garnkiem, aż zobaczysz, że kawałki zawartego w nim białka zaczną zmieniać kolor, a wtedy od razu wrzuć ryż i dokładnie wymieszaj. Podpraż przez chwilę ryż, co doda mu orzechowego posmaku, maksymalnie zmniejsz ogień i dodaj bulion, lub wodę. Dopraw do smaku i smaż na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż ryż będzie miękki. Rozgrzej grill, lub patelnię grillową. Połóż kurczaka skórą na dół, smaż przez 10 minut, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 10 minut, aż będzie wysmażony. Jeżeli płomień będzie za duży, a kurczak zacznie się przypalać, polej ogień odrobiną wody, żeby przygasł. Podawaj od razu.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE