Kurczak hyderabadi

Kurczak hyderabadi
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 czubata łyżka ziaren sezamowych
  • 50 g fistaszków
  • 1 pokrojona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka wyciśniętego czosnku
  • 1½ łyżki zmielonej zielonej chili
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka suszonego chili
  • sól
  • 1½ szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka garam masali
  • ¼ łyżeczki czarnego kminu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na cztery łyżki oleju wrzucamy jedną pokrojoną cebulę. Solimy, smażymy pięć minut.
Dodajemy łyżeczkę imbiru, łyżeczkę utłuczonego czosnku, półtorej łyżeczki utłuczonej papryczki chili. Dosypujemy szczyptę kurkumy. Sezam i fistaszki prażymy i ucieramy na pastę. Dodajemy półtorej szklanki mleka, śmietany lub jogurtu. Dosypujemy garam masalę i dokładnie utarty czarny kmin. Wrzucamy podsmażoną cebulkę. Do tak przygotowanego sosu korma dodajemy około kilograma kurzych udek i mieszamy wszystko razem. Przykrywamy miską o takiej samej średnicy co garnek. Do miski wlewamy ćwierć szklanki wody. Gdy woda wyparuje, kurczak będzie gotowy. Tuż przed podaniem wyciskamy ćwiartkę cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE