Kurczak duszony w piekarniku podany ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Kurczak duszony w piekarniku podany ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Do brytfanny wrzuć cebulę, czosnek, seler i marchew. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozmaryn i liście laurowe. Wymieszaj. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Ułóż na warzywach. Szczelnie przykryj dobrze dopasowaną pokrywką i duś przez około 90 minut, aż mięso osiągnie 73°C. Wyjmij kurczaka, przykryj folią na półmisku i pozostaw na kwadrans przed pokrojeniem. Postaw brytfannę na średnim ogniu. Doprowadź warzywa do wrzenia. Dodaj pomidory i szpinak. Mieszaj, aż liście zmiękną, a pomidory się rozgrzeją. Dopraw do smaku. Pokrój mięso, podawaj natychmiast z warzywami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE