Kurczak duszony w piekarniku podany ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 ekologiczny kurczak ważący 1,5 - 2 kg
- 2 obrane i posiekane cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- 1 duża marchew
- obrana i posiekana
- sól i pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 24 pomidorki koktajlowe
- 450 g liści młodego szpinaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Do brytfanny wrzuć cebulę, czosnek, seler i marchew. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozmaryn i liście laurowe. Wymieszaj. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Ułóż na warzywach. Szczelnie przykryj dobrze dopasowaną pokrywką i duś przez około 90 minut, aż mięso osiągnie 73°C. Wyjmij kurczaka, przykryj folią na półmisku i pozostaw na kwadrans przed pokrojeniem. Postaw brytfannę na średnim ogniu. Doprowadź warzywa do wrzenia. Dodaj pomidory i szpinak. Mieszaj, aż liście zmiękną, a pomidory się rozgrzeją. Dopraw do smaku. Pokrój mięso, podawaj natychmiast z warzywami.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze