Kurczak curry ze smażonymi warzywami i chlebem gothamba roti

Kurczak curry ze smażonymi warzywami i chlebem gothamba roti
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska
Ilość osób:
4

Przepis


Składniki chleba ze Sri Lanki gothamba roti:
300g pszennej mąki
¾ łyżeczki soli
1 łyżeczka ghee (sklarowanego masła) albo oleju roślinnego, plus do smażenia
250 ml letniej wody

Składniki prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki:
1 łyżka suchego, surowego ryżu basmati
50 g nasion kolendry
25 g nasion kminu
25 g nasion fenkułu
7,5 cm laska cynamonu
1½ łyżeczki nasion czarnuszki
½ łyżeczki goździków
½ łyżeczki nasion kardamonu (z ok. 10 zielonych strąków)
½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka całych nasion czarnego pieprzu
3 suszone, czerwone chilli z Kaszmiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy

UWAGA: Do przepisu wykorzystasz tylko część przypraw. Resztę można przechowywać w słoiku przez 3 miesiące i dodawać do innych potraw.

Składniki kurczaka curry:
45 g imbiru, obranego i posiekanego
25 g czosnku, obranego i rozgniecionego
1 posiekany strąk zielonego pieprzu kajeńskiego
½ łyżeczki prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki (przepis powyżej)
¼ łyżeczki mielonego kurkumy
1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego chilli z Kaszmiru
3 łyżki mleka kokosowego
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
750 g piersi i podudzi kurczaka, bez kości i skóry, piersi przepołowione
10-12 liści curry

Składniki smażonych warzyw:
3 średnie, ekologiczne jajka
1½ łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oleju roślinnego
24 liście curry
250 g cebuli, obranej, pokrojonej w piórka
15 g rozgniecionego czosnku
25 g imbiru, obranego i startego
4 posiekane strąki zielonego pieprzu kajeńskiego
100 g drobno poszatkowanej, białej kapusty
100 g marchwi, obranej i startej
6 chlebków gothamba roti (przepis powyżej), pokrojonych w 1 cm paski
½ łyżeczki rozgniecionych, suszonych papryczek chilli

Przygotowanie ciasta na chlebki gothamba roti:
Przesiej mąkę i sól do miski. Dodaj ghee albo olej roślinny i wymieszaj. Wlewaj stopniowo cienkim strumieniem letnią wodę, cały czas ucierają trzepaczką, aż powstanie miękkie ciasto. Wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut do godziny, aż wyrośnie.

Przygotowanie prażonej mieszanki przypraw do curry:
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie. Wsyp suchy ryż, smaż przez 2-3 minut, potrząsając patelnią, aż ryż się upraży i będzie złocisty. Przesyp prażony ryż do dużego moździerza albo młynka do przypraw i zostaw, aby wystygł. Tak samo upraż wszystkie przyprawy, przesyp do miseczki i zostaw, aby wystygły. Upraż suszone chilli, przesyp do miseczki i zostaw, aby wystygły. Wtedy wsyp wszystkie składniki do dużego moździerza albo młynka do przypraw i rozetrzyj na gładki proszek. Odstaw na bok.

Przygotowanie curry z kurczaka:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. W młynku do przypraw lub malakserze zmiksuj na gładką masę imbir, czosnek, zielone chilli, mieszankę przypraw do curry ze Sri Lanki, zmieloną kurkumę, zmieloną kolendrę, chilli w proszku, mleko kokosowe, czarny pieprz i sól. W żaroodpornym naczyniu umieść mięso, pastę curry i liście curry. Przykryj szczelnie folią aluminiową, piecz przez 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Gdy mięso będzie letnie, podziel je lub potnij na kawałki na jeden kęs, włóż z powrotem do naczynia i odstaw.

Przygotowanie chlebków gothamba roti:
Gdy ciasto na chlebki gothamba roti wyrośnie, utocz 12 kulek tej samej wielkości. Ułóż na blasze posmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą posmarowaną olejem, żeby nie wyschły. Rozwałkuj jedną kulkę na oprószonej mąką desce, aby otrzymać krążek o średnicy 18 cm. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię grillową lub o grubym dnie. Za pomocą pędzelka posmaruj cienko ghee albo olejem roślinnym. Gdy się rozgrzeje, połóż roti i smaż przez 1-2 minuty, aż lekko urośnie i pojawią się brązowe ślady grilla. Obróć i smaż przez 1 minutę, aż będzie złociste, chrupkie po obu stronach i usmażone. Przełóż roti na talerz i przykryj ściereczką. Trzymaj w ciepłym miejscu. Tak samo rozwałkuj i usmaż pozostałe kulki.

Przygotowanie smażonych warzyw:
W misce rozbij jajka, dodaj do smaku pół łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Odstaw na bok. W woku albo na dużej patelni teflonowej rozgrzej tłuszcz. Gdy zacznie dymić, dodaj liście curry, cebulę, czosnek, imbir oraz strąki pieprzu kajeńskiego. Smaż, mieszając przez 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj kapustę, marchew i resztę soli. Smaż, mieszając przez 4-5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dorzuć paski gotowych chlebków gothamba roti i rozgniecione, suszone chilli. Smaż, mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj kawałki kurczaka curry w sosie. Smaż, mieszając przez 1-2 minuty, aż się ogrzeje. Wlej rozkłócone jajka. Smaż, mieszając przez 1-2 minuty, aż się zetną.
Przełóż danie do 4 miseczek. Lekko dociśnij, obróć miseczkę do góry dnem i wyłóż na ogrzany talerz. Powtarzaj, aż otrzymasz 4 porcje.

Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 5

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE