Kurczak chow mein z grzybami

Kurczak chow mein z grzybami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 150 g błyskawicznego chińskiego makaronu pszennego shi
  • olej sezamowy
  • 300 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
  • pokrojonych na cienkie plasterki
  • 2 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chińskiej mieszanki Pięciu Smaków
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 - 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 czerwona papryka
  • pokrojona na plasterki
  • 3 świeże grzyby shitake
  • pokrojone na plasterki
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 1 duża dymka
  • posiekana
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ugotuj makaron we wrzątku, w ciągu 2 - 3 minut, aby tylko zmiękł (al dente). Odsącz, przepłucz pod strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Skrop odrobiną oleju sezamowego i przemieszaj – to zapobiegnie sklejaniu się klusek. Przełóż kawałki kurczaka do miski, dopraw ciemnym sosem sojowym, mieszanką Pięciu Smaków i sosem chili. Dobrze wymieszaj, a na koniec lekko oprósz mięso skrobią kukurydzianą. Rozgrzej wok na dużym ogniu, wlej olej arachidowy i stale mieszając usmaż kurczaka w 3 - 4 minuty. Dodaj czerwoną paprykę oraz grzyby shitake i smaż jeszcze przez 1 minutę, a następnie dodaj kiełki fasoli i dymkę. Po 30 sekundach wmieszaj ugotowany makaron i dopraw jasnym sosem sojowym, kilkoma kroplami oleju sezamowego oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE