Kurczak chow mein z grzybami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 150 g błyskawicznego chińskiego makaronu pszennego shi
- olej sezamowy
- 300 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
- pokrojonych na cienkie plasterki
- 2 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka chińskiej mieszanki Pięciu Smaków
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 - 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 czerwona papryka
- pokrojona na plasterki
- 3 świeże grzyby shitake
- pokrojone na plasterki
- 150 g kiełków fasoli mung
- 1 duża dymka
- posiekana
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Ugotuj makaron we wrzątku, w ciągu 2 - 3 minut, aby tylko zmiękł (al dente). Odsącz, przepłucz pod strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Skrop odrobiną oleju sezamowego i przemieszaj – to zapobiegnie sklejaniu się klusek. Przełóż kawałki kurczaka do miski, dopraw ciemnym sosem sojowym, mieszanką Pięciu Smaków i sosem chili. Dobrze wymieszaj, a na koniec lekko oprósz mięso skrobią kukurydzianą. Rozgrzej wok na dużym ogniu, wlej olej arachidowy i stale mieszając usmaż kurczaka w 3 - 4 minuty. Dodaj czerwoną paprykę oraz grzyby shitake i smaż jeszcze przez 1 minutę, a następnie dodaj kiełki fasoli i dymkę. Po 30 sekundach wmieszaj ugotowany makaron i dopraw jasnym sosem sojowym, kilkoma kroplami oleju sezamowego oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Kuchnia chińska
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze