Kurczak a la motyl w marynacie i sałatka z ogórka

Kurczak a la motyl w marynacie i sałatka z ogórka
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki marynaty
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki stołowe mięty albo kolendry, drobno posiekanej
sok z jednej cytryny
1 łyżka stołowa rozkruszonych ziaren kminu włoskiego
2 łyżki stołowe oliwy
2 dobrze roztarte ząbki czosnku
duża szczypta pieprzu

Kurczak
1 kg kurczaka z ekologicznego chowu
oliwa do polania

Składniki sałatki z ogórków
1 duży lub 2 średniej wielkości ogórki
sok z ½ cytryny
4 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
2 duże łyżki stołowe posiekanego kopru ogrodowego (mięty albo kolendry)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie
Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty. Nożycami do mięsa rozciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa, rozpłaszczyć ręką. Naciąć skórę i mięso na nogach. Wetrzeć marynatę w mięso. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć mięso z marynaty, strzepując pozbyć się jej nadmiaru, ale nie wycierać. Bardzo silnie rozgrzać patelnię żeberkową, polać oliwą i obsmażyć kurczaka. Smażyć przez 2-3 minuty po obu stronach, aż mięso będzie złociste i pozostaną brązowe ślady żeberek. Przełożyć do brytfanny i piec w piekarniku przez 25-30 minut aż mięso będzie miękkie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5-10 minut.

Przygotować sałatkę
Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Pokroić w kawałki i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyłożyć sałatkę na półmisek, obok położyć pokrojonego kurczaka i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE