Kulki serowe z piniolami

Kulki serowe z piniolami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:

Ilość: około 18 małych kulek

Przygotowanie
Około ¾ szklanki pinioli rozsypać na blasze do pieczenia. Prażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 6 do 8 minut, aż lekko się zrumienią. Odstawić na bok do przestygnięcia. Wybrać jeden lub kilka gatunków miękkiego sera pleśniowego jak na przykład camembert. Skroić skórkę. Połamać na kawałki o boku 2,5 cm w takiej ilości, aby uzyskać 1 szklankę. Przełożyć do malaksera. Dodać ½ szklanki kawałków o boku 2,5 cm obranej gruszki lub jabłka, 2 łyżki suszonych żurawin oraz po ¼ łyżeczki soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Miksować, aż składniki się połączą i zaczną się lepić, ale pozostaną widoczne jeszcze całkiem duże kawałki sera i owocu. Masę podzielić na 18 porcji - po około 2 łyżeczki. Uformować małe kulki. Obtoczyć w prażonych piniolach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE