Kuleczki serowe i placuszki z łososiem

Kuleczki serowe i placuszki z łososiem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
2 godziny, 40 minut

Przepis


Na marmoladę z czerwonej cebuli:
8 czerwonych cebul
200 ml czerwonego wina
50 ml zagęszczonego soku z czerwonej porzeczki
50 ml porto
100 g cukru
25 ml czerwonego octu winnego
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Na kuleczki serowe:
400 g świeżego sera koziego
25 ml mleka (niekoniecznie)
2 jajka
mąka
bułka tarta
1 łyżeczka natki, drobno posiekanej

Na placuszki z buraków:
100 g surowych buraków, drobno startych
100 g ziemniaków, drobno startych
1 jajko
20 g mąki
olej do smażenia

Na marynowany ogórek:
1 ogórek
100 ml białego octu winnego
50 g cukru
1 łyżeczka szczypiorku, drobno posiekanego

Do dekoracji:
150 g wędzonego łososia
100 g creme fraiche
2 łyżki chrzanu

Przygotowanie:
1. Cebulowa marmolada: drobno posiekaj cebulę i połącz z resztą składników w rondlu o grubym dnie.
2. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 35 minut lub do czasu, gdy marmolada stanie się błyszcząca i lepka.
3. Kulki serowe: wyjmij ser z opakowania i lekko rozgnieć w naczyniu, żeby zmiękł. W razie potrzeby dodaj nieco mleka. Weź łyżeczkę sera i uformuj kulkę.
4. W jednym naczyniu ubij jajko, do drugiego nasyp mąkę, a w trzecim połącz bułkę tartą z natką. Obtocz kulki serowe w mące, strząśnij jej nadmiar, zanurz w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej.
5. Rozgrzej olej i smaż kulki partiami 5-8 minut, aż się zrumienią. Podaj z cebulową marmoladą.
6. Placuszki z buraków: połącz tarte buraki z ziemniakami, jajkiem i mąką. Rozgrzej nieco oleju na patelni. Nakładaj miksturę łyżeczką i smaż placuszki 4-5 minut z każdej strony, aż staną się chrupiące. Przełóż do piekarnika, żeby zachowały ciepło. Można przygotować je wcześniej i przed podaniem podgrzać w piecu.
7. Marynowany ogórek: przekrój ogórek wzdłuż na pół i wydrąż pestki. Pokrój w ukośne bardzo cienkie plastry. Dodaj dużo soli i odstaw na 30 minut.
8. W małym rondlu podgrzej ocet, rozpuść w nim cukier i ostudź. Z ogórka zmyj sól. Osusz i przełóż do naczynia. Zalej octem z cukrem, dodaj szczypiorek i odstaw na 30 minut.
9. Połącz creme fraiche z chrzanem. Na placuszkach ułóż po kawałku łososia, udekoruj creme fraiche i ogórkiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE