Kubańska kanapka i plantan w miodzie

Kubańska kanapka i plantan w miodzie
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
15 minut

Przepis



Składniki:
8 kromek o grubości 1 cm portugalskiego chleba albo bagietki z chrupką skórką
4 plastry wędzonej szynki
4 plastry żółtego sera
120 ml miodu (zostanie użyty po połowie)
30 g posiekanych orzechów pekan
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżki masła
1 dojrzały plantan
oliwa

Przygotowanie:
Na małą patelnię wlej oliwę do wysokości 5 cm. Rozgrzej do 190°C. Obierz plantana, pokrój w 8 plastrów o grubości 2,5 cm. Ostrożnie wrzuć do oliwy i smaż, aż będzie złocistobrązowy (przez 3-5 minut).
W rondelku rozgrzej 1 łyżkę masła i połowę miodu. Kromki chleba posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Połóż na blasze, piecz w 205°C przez 4 minuty. Wyjmij, połóż na każdej ½ plastra szynki i ½ plastra sera. Wstaw do piekarnika, piecz, aż ser się roztopi (przez 2-3 minuty). Wyjmij z piekarnika i ułóż na talerzach. Włóż plastry plantana do miodu z masłem, wymieszaj, żeby płyn równo je pokrył.
W drugim rondelku umieść 1 łyżkę masła i połowę miodu, dodaj orzechy i pieprz. Mieszaj i podgrzewaj, aż masło się roztopi, a składniki połączą.

Podanie:
Ułóż plantany w miodzie obok kanapek, polej sosem miodowo-orzechowym. Smacznego.

© 2012 Vicki Ferentinos

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE