Kruszonka z owocami

Kruszonka z owocami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
5

Przepis

Owoce
2-3 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej, lub ziemniaczanej

Wybierz jedną z opcji poniżej, lub użyj swoich ulubionych owoców. Większe pokrój na plasterki.
5 brzoskwiń, gruszek, lub dużych jabłek,
6 małych jabłek
12 dużych śliwek, lub nektarynek
6-8 szklanek borówek amerykańskich, jagód, truskawek, lub malin

Kruszonka
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka brązowego cukru
1 kostka zamrożonego masła

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj owoce z cukrem i skrobią i włóż do naczynia do zapiekania.
Wymieszaj w misce płatki owsiane i cukier, zetrzyj na grubej tarce, do miski, masło. Wyrób rekami, aż masa zacznie się zlepiać w większe kawałki. Rozkrusz ją na owoce, tak żeby w miarę je pokryła, ale żeby owoce miejscami wystawały. Postaw naczynie na blachę, na wypadek, gdyby coś z niego skapnęło. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 45 minut do godziny, aż kruszonka będzie złocista, a sos z owoców będzie wrzeć.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE