Kruchy spód migdałowy

Kruchy spód migdałowy
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g migdałów obranych ze skórki
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Migdały zmiksować na mąkę w malakserze. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wyrobić spójne ciasto. Ciasto będzie mokre i tłuste. Odstawić do lodówki na godzinę, by ciasto stwardniało. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomiędzy arkuszami pergaminu rozwałkowywać cieniutkie placki, grubości ok. 0,5 cm. Wyciąć z nich równe prostokąty i na pergaminie, na którym były wałkowane przenieść na blachy. Piec aż się lekko zrumienią, ok. 17 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA