Kruche waniliowe serduszka i lukrowane całuski

Kruche waniliowe serduszka i lukrowane całuski
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przepis

Składniki:
300 g mąki
½ łyżeczki soli
100 g cukru pudru
250 g niesolonego masła
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
60 g białego lukru królewskiego
dżemy i słodkie kremy do pieczywa
mąka do podsypania

foremki do wykrawania ciastek

Przygotowanie:
Przesiać mąkę, sól i cukier puder do miski. Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wlać ekstrakt wanilii. Wcierać masło w mąkę z dodatkami, aż składniki zlepią się w kulę. Uformować w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i przekroić na pół. Połowę rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i wykroić 12 serduszek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część rozwałkować cieniej, na grubość ok. 3 mm i wykroić 12 kółek. W połowie kółek małą foremką wykroić otwory. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blaszki do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C /160°C z termoobiegiem. Wstawić ciastka na 12-15 minut. Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Na okrągłych ciastkach z otworami zrobić zygzaki z lukru królewskiego i odłożyć na kilka minut do wyschnięcia. Na kółka nałożyć po łyżeczce dżemu lub kremu do pieczywa, przykryć kółkami z lukrem i delikatnie docisnąć.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE