Kruche ciasto

Kruche ciasto
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki
3 szklanki (750 ml) mąki
¼ łyżeczki (1 ml) soli
115 g schłodzonego niesolonego masła
225 g schłodzonego tłuszczu roślinnego (ceresu)
½ szklanki (125 ml) lodowatej wody

Przepis na kruche ciasto
Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Na grubej tarce zetrzeć do mąki masło i ceres. Połączyć palcami, aż mieszanka będzie przypominała okruchy pieczywa. Wlać wodę i mieszać łyżką, aż masa się połączy.
Rękami wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej 30 minut. Można przechowywać w lodówce – do 4 dni, lub w zamrażarce – do 1 miesiąca.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE