Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka

Składniki:

  • 175 g schłodzonego masła + do smarowania
  • 225 g mąki pszennej + do oprószenia
  • 60 g miałkiego cukru + do posypania
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrój masło w kostki i wrzuć do miski. Przesiej mąkę i cukier. Dodaj sól i ekstrakt wanilii. Rozetrzyj palcami na zacierki. Zagnieć kulę. Oprósz mąką deskę. Rozwałkuj ciasto. Pokrój w pasy o wielkości 10x4cm. Blachę nakryj natłuszczonym pergaminem. Ułóż ciastka na pergaminie. Nakłuj widelcem. Wstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posyp ciasteczka cukrem, piecz przez 8 minut aż stwardnieją. Wystudź, zdejmij z blachy. Posyp cukrem i podawaj z kremem cytrynowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE