Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem

Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • łyżka mąki
  • 2 duże króliki podzielone na 8 kawałków
  • 25 g masła
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 25 - 30 szalotek
  • 8 ząbków czosnku
  • drobno posiekanych
  • 2 butelki czerwonego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • w całości i nie obrane
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące. Rozgrzej na patelni oliwę z masłem. Podsmaż kawałki królika. Gdy zrobią się złote, zdejmij jej z patelni. Wrzuć na nią kawałki boczku. Gdy się będą smażyć, posiekaj drobno połowę szalotek. Resztę zostaw w całości. Wrzuć wszystkie na patelnię, dodaj posiekany czosnek. Smaż przez 5-6 minut aż wszystko zrobi się brązowe i zacznie przywierać do dna. Zwiększ gaz i wlej wino. Wymieszaj wszystko i upewnij się, że przypalone kawałki mięsa i cebuli odkleiły się od dna. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego. Dodaj rozmaryn i czosnek w całości. Wlej tyle czerwonego wina, żeby przykryło mięso. Przykryj naczynie pokrywką i piecz przez półtorej do dwóch i pół godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmij mięso z naczynia. Zostaw w nim sos. Postaw naczynie na kuchence i podgrzej jego zawartość. Dodaj mąkę kukurydzianą i odrobinę masła, stale mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Nakładaj na talerze kawałki królika, z szalotkami. Polej wszystko sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE