Królik z oliwkami

Królik z oliwkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia argentyńska

Przygotowanie:


Składniki
tusza królika (ok. 3 kg)
sól
oliwa
4 całe ząbki czosnku
4 podłużne mięsiste pomidory, obrane i pokrojone
1 czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
1 por, bardzo drobno posiekany
1 gałązka świeżego koperku, posiekana (i kilka w całości do przybrania)
2 gałązki świeżej natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekanych
liść laurowy
1 łyżeczka suszonego oregano
2-3 cm jalapeno w całości
375 ml wytrawnego białego wina
80 ml octu balsamicznego
100 g zielonych oliwek
100 g czarnych oliwek
1-2 ziemniaki na osobę
oliwa

Przygotowanie
Podziel mięso królika na 6-8 porcji i oprósz solą. Obsmaż je w dużym rondlu na oliwie z czosnkiem przez 5 min, aż się zrumienią. Dodaj pokrojone warzywa, natkę, oregano i liść laurowy. Przemieszaj. Dodaj kawałek jalapeno i zalej wszystko winem i octem balsamicznym. Doprowadź wszystko do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i duś przez 35 min. Dodaj oliwki i gotuj jeszcze przez 5 min. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki na parze, a następnie wymieszaj z oliwą i koperkiem. Podawaj mięso królika na dużym półmisku, otoczone ziemniakami i przybrane koperkiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE