Królik duszony w śmietanie

Królik duszony w śmietanie
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 45 minut

Przepis


Składniki:,/b>
1 duży hodowlany królik podzielony na 2 łopatki, 2 skoki, 2 udka i comber
2 łyżeczki mąki
1 łyżka oleju roślinnego
½ pora, umytego, przyciętego i pokrojonego na 2-cm kawałki
1 cebula, obrana, grubo posiekana
1 łodyga selera, pokrojona na 2-cm kawałki
½-1 łyżeczka całych ziaren białego pieprzu
2 główki czosnku, jedna przekrojona poziomo na pół, a druga podzielona na ząbki
6 liści świeżej szałwii
duża gałązka tymianku
300 ml wytrawnego białego wina
1 litr bulionu drobiowego
600 ml śmietany kremówki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
30 g masła
200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

Przygotowanie:
Oprósz duży talerz mąką i obtocz w niej kawałki królika. W dużej głębokiej brytfance rozgrzej olej na średnim ogniu i obsmażaj partiami części królika przez 6-8 min obracając, aż będą równomiernie zrumienione. Obsmażone kawałki odkładaj z powrotem na talerz. Kiedy wszystkie będą obsmażone, włóż do brytfanki pora, cebulę, seler, pieprz, przekrojoną główkę czosnku, szałwię i tymianek i smaż mieszając przez 4-5 min, aż zmiękną. Wlej do brytfanki wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 4-5 min, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Wlej do brytfanki bulion, włóż części królika i doprowadź do wrzenia (jeśli płyn nie zakrywa mięsa i warzyw, dolej trochę wrzątku). Duś mięso bez przykrycia przez 1 godz. aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Przełóż kawałki mięsa na talerz, przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple. Zwiększ płomień pod brytfanką aż sos intensywnie się zagotuje i zredukuj go przez 4-5 min. Zmniejsz płomień, dolej kremówkę i starannie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-12 min. Przelej sos przez gęste sito do czystego garnka. Włóż do sosu mięso królika i gotuj 8-10 min, aż mięso się zagrzeje. W tym czasie obierz ząbki czosnku z drugiej główki, zgnieć je na miazgę płazem noża. Dodawaj do garnka po łyżeczce pasty do smaku, za każdym razem starannie mieszając i próbując, i dopraw sos solą oraz mielonym pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i usmaż pieczarki, aż się zrumienią, a następnie włóż je do garnka z królikiem w sosie. Nałóż porcje królika na 4 talerze i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj z puree ziemniaczanym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE