Królewskie krewetki z grilla z masłem koperkowo-cytrynowym

Królewskie krewetki z grilla z masłem koperkowo-cytrynowym
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Surfing po menu 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Masło koperkowo-cytrynowe
250 g masła
1 łyżka drobno posiekanego koperku
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 drobno posiekana mała szalotka
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z połówki cytryny
1 łyżka likieru Pernod
12 dużych krewetek królewskich
1 pokrojona w ćwiartki cytryna, do przybrania

Przygotowanie
Rozetrzeć masło z ziołami, szalotką, czosnkiem, solą, pieprzem, cytryną i llikierem Pernod. Krewetki naciąć od spodu tak, aby nie naruszyć skorupek. Miejsce nacięcia posmarować masłem koperkowo-cytrynowym. Mocno rozgrzać grilla lub patelnię grillową i piec krewetki przez 1 – 2 minuty. Można też ułożyć je na blasze i piec przez 2 – 3 minuty w elektrycznym opiekaczu lub piekarniku. Rozłożyć krewetki na talerze i udekorować ćwiartkami cytryny.

© Curtis Stone i Ben O\'Donoghue

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE