Krokiety z jajkiem

Krokiety z jajkiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
200 g tuńczyka z puszki
400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
½ łyżeczki soli
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
4 jajka na twardo, przekrojone na pół
1 gałązka liści curry

przyprawy:
100 ml oleju
1 łyżeczka pieprzu
2 chili, drobno posiekane
1 mała cebula, drobno posiekana
1 gałązka liści curry

na naleśniki:
1 filiżanka mąki
2 jajka
300 ml mleka
olej do smażenia

na panierkę:
1 szklanka mąki
4 jajka
100 ml wody
300 g bułki tartej

Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: łączymy jajka z mąką i mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Łączymy tuńczyka z utłuczonymi ziemniakami i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzewamy olej i dodajemy pieprz, chili, cebulę i liście curry. Smażymy, aż cebula się zrumieni. Dodajemy całość do ziemniaków z tuńczykiem. Odstawiamy. Smażymy naleśniki: na dużym ogniu na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Nakładamy ciasto i rozprowadzamy. Kiedy naleśnik będzie odchodził od patelni, przekładamy go na drugą stronę. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe naleśniki odstawiamy. Przygotowujemy panierkę: w naczyniu łączymy mąkę, jaja i wodę. Kładziemy naleśnik na czystym blacie. Nakładamy pośrodku niewielką ilość ziemniaków z tuńczykiem. Na wierzchu kładziemy połówkę jajka. Zawijamy brzegi naleśnika jak przy typowych krokietach. Smarujemy brzegi jajkiem z mąką, żeby łatwiej się skleiły. Tak samo przygotowujemy kolejne krokiety. Krokiety zanurzamy w jajku z mąką, a potem obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krokiety na głębokim oleju: w naczyniu rozgrzewamy sporą ilość oleju. Gdy olej osiągnie temperaturę dymienia, zanurzamy w nim krokiet. Smażymy po jednym, aż staną się chrupiące i rumiane. Odkładamy na ręcznik papierowy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA