Krokieciki z okoniem i dipem ananasowym

Krokieciki z okoniem i dipem ananasowym
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki:
marynata:
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
1 papryczka chili, drobno posiekana
50 g świeżego imbiru, grubo posiekanego
2-4 pędy koperku, posiekane
1 łyżka cukru
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu rybnego
1-2 pędy trawy cytrynowej, delikatnie zmiażdżone

krokieciki:
1 oczyszczony okoń morski
10 arkuszy papieru ryżowego
100 g makaronu ryżowego vermicelli, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
200 g startej marchwi
½ ananasa, pokrojonego w zapałkę
1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w zapałkę
1 cukinia, pokrojona w zapałkę
1 pęczek koperku, podarty na mniejsze pędy

dip:
250 g świeżego ananasa, utartego w blenderze na piure
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka soku z cytryny
1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana

Przygotowanie:
Mocno rozgrzewamy grill. Przygotowujemy marynatę: łączymy czosnek, chili, imbir, koperek, cukier i sok z cytryny, dodajemy 4 łyżki wody. Doprawiamy sosem rybnym. Robimy 3 nacięcia po każdej stronie ryby. Do wewnątrz wlewamy kilka łyżeczek marynaty i wkładamy trawę cytrynową. Nacieramy rybę marynatą i marynujemy 20-30 minut. Grillujemy rybę około 10 minut. Odstawiamy, żeby ostygła. Przygotowujemy dip: łączymy piure z ananasa i sok z cytryny z 4 łyżkami wody. Dodajemy chili do smaku. Odstawiamy. Papier ryżowy rozkładamy na desce do krojenia. Stawiamy obok miskę z zimną wodą. Moczymy palce i zwilżamy papier aż stanie się miękki i elastyczny. Ma być wilgotny, ale nie mokry. Inaczej się podrze. Na środku arkusza papieru ryżowego układamy odrobinę makaronu. Dodajemy około łyżki mięsa z ryby. Zawijamy papier ryżowy raz. Dodajemy po odrobinie marchewki, ogórka, cukinii i koperku. Zawijamy boki papieru ryżowego i zwijamy krokiecik. Tak samo przygotowujemy następne. Podajemy z dipem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE