Krewetki z sosem słodko-pikantnym, pomarańczami lub ananasem

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Krewetki, które docierają do Polski są mrożone. Dlatego radzimy kupować mrożone w torbach i rozmrażać tuż przed jedzeniem, a raczej unikać kupowania rozmrożonych z rybnego stoiska. Krewetki szare wymagają gotowania, różowe po rozmrożeniu nadają się do spożycia. Krewetki użyte w programie to rozmiar 30/40 (tyle sztuk mieści się w funcie). Rozmrożone i osuszone krewetki można podać z gotowym azjatyckim sosem do maczania, nadziać na patyczek z cząstkami pomarańczy lub cząstkami słodkiego, świeżego ananasa. Przed podaniem skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE