Krewetki z okrą

Krewetki z okrą
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
kuli z 2 ziemniaki wykonane wykrawaczem do melonów
kulki z 2 marchewek wykonane wykrawaczem do melonów
kulki z 1 dużego buraka wykonane wykrawaczem do melonów
12 krewetek
szczypta pieprzu
½ łyżeczki soli
1 łyżka masła
sok z limonki

na sambol z okry:
1 l oleju
300 g okry
1/2 łyżeczki soli
sok z limonki

na pangritatę:
50 g masła
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
2 kromki pieczywa bez skórki, pokrojone w kostkę
1 krewetka, posiekana
sól
pieprz

do dekoracji:
6 liści wąkrotki azjatyckiej
pomidor pokrojony na cząstki
drobno posiekana chili
suszony tuńczyk
czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew wkładamy do naczynia i stawiamy na średnim ogniu. Zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie. Odstawiamy. Drugie naczynie stawiamy na średnim ogniu. Wkładamy do niego burak i zalewamy wodą. Gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie. Odstawiamy. Przygotowujemy pangritatę: na dużym ogniu rozgrzewamy olej i masło. Kiedy masło się spieni, dodajemy czosnek. Smażymy, aż zacznie pachnieć. Dodajemy pieczywo i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy krewetkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy krewetka się usmaży, zdejmujemy naczynie z ognia, osączamy pieczywo i zachowujemy tłuszcz. Kroimy pieczywo na jeszcze mniejsze kawałki i odstawiamy. W dużym naczyniu na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie temperaturę dymienia dodajemy okrę. Smażymy okrę partiami po kilka minut, aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Przekładamy do naczynia, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy. Krewetki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tłuszcz z pangritaty rozgrzewamy na średniej patelni. Doprawiamy solą. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut. Odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia. Odcedzamy ziemniaki, marchew i buraki i wrzucamy na patelnię po krewetkach. Mieszamy, żeby warzywa pokryły się tłuszczem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy masło i sok z limonki, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Na talerze nakładamy po małej porcji sambolu. Dodajemy cząstki pomidora, chili, suszonego tuńczyka i cebulę. Na każdym talerzu kładziemy dwie krewetki. Posypujemy pangritatą. Dekorujemy posiekanymi liśćmi wąkrotki (lub kolendry).

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE