Krewetki z herbatą cejlońską

Krewetki z herbatą cejlońską
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
na bulion:
12 krewetek
1 gałązka liści curry
1 ząbek czosnku
1 zielona chili
1 czerwona chili
2-centymetrowy kawałek imbiru, grubo posiekany
cebula, grubo posiekana

na zupę mulligatawny:
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
¼ łyżeczki kozieradki, uprażonej
1 łyżeczka mielonej chili
2 łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki mielonego uprażonego kminu
½ łyżeczki mielonego uprażonego kopru włoskiego
1 czerwona chili
szczypta szafranu
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę
1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
1 gałązka liści curry, drobno posiekanych
1 średnia cebula, drobno posiekana
sok z limonki

na dip:
12 patyczków do szaszłyków
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku, posiekane
1 suszona czerwona chili
¼ filiżanki natki
1 łyżeczka herbaty liściastej

Przygotowanie:
Krewetki myjemy, pozbawiamy pancerzyków i żyłek. Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy pancerzyki z krewetek, liście curry, czosnek, chili, imbir i cebulę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej, dodajemy liście curry, czosnek, cebulę i przyprawy. Smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodajemy do bulionu krewetkowego. Zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W naczyniu, w którym smażyły się przyprawy, rozgrzewamy olej. Dodajemy marchew, bakłażan, pomidor i cebulę. Smażymy na małym ogniu 4-5 minut. Dodajemy liście curry i mieszamy. W tym czasie zajmujemy się krewetkami. Każdą krewetkę nacinamy 2-3 razy od wewnętrznej strony, żeby dało się położyć ją płasko „na plecach”. Nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków, zaczynając od głowy, a kończąc na ogonie. Bulion zdejmujemy z ognia i przecedzamy do warzyw. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Dodajemy sok z limonki. W miseczce łączymy majonez, czosnek, chili i natkę. Odstawiamy. Herbatę prażymy na suchej patelni na dużym ogniu. Uważamy, żeby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odrobinę herbaty do majonezu. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy krewetki, aż staną się szkliste. Każdą krewetkę zanurzamy w dipie majonezowym. Posypujemy szczyptą herbaty i podajemy z małą miseczką zupy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE