Krewetki z czosnkiem z zatoki spencera

Krewetki z czosnkiem z zatoki spencera
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
12 minut

Składniki:

  • 12 krewetek królewskich, obranych i oczyszczonych

  • 2 łyżki oleju z prażonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki pędów czosnku pokrojonych na 5 cm kawałki
  • ¼ szklanka dymki, tylko białe i jasnozielone części, pokrojone na 5 cm kawałki
  • 5 ząbków czosnku konfitowanego
  • 1 łyżka wina Shaoxing
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
  • gałązki kolendry i pokrojona dymka, do dekoracji

  • Olej z prażonego czosnku i czosnek konfitowany

  • 500 ml (2 szklanki) oleju arachidowego
  • 2 główki (1 szklanka) ząbków czosnku, obranych i lekko obtłuczonych

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Krewetki z czosnkiem to klasyka kuchni chińskiej. Gdy dorastałem w Australii, moja młodsza siostra zawsze je zamawiała. Ta wersja jest nieco wzbogacona. Zawiera krewetki z Zatoki Spencera, kiełki czosnku i organiczny czosnek konfitowany.

Aby zrobić czosnek konfitowany i olej z prażonego czosnku, rozgrzej ½ szklanki oleju arachidowego na dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj ząbki czosnku i gotuj przez 2 minuty, aż czosnek lekko się przyrumieni. Dodaj pozostały olej i zmniejsz ogień. Gotuj delikatnie przez 20-30 minut aż czosnek zmięknie. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do słoika.

Rozkrój krewetki wzdłuż na pół i rozłóż je płasko.

Rozgrzej olej czosnkowy w woku na dużym ogniu. Dodaj krewetki i sól. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj pędy czosnku, dymkę i czosnek konfitowany. Mieszaj przez kilka minut. Używając drewnianej łyżki, rozgnieć czosnek. Dodaj wino Shaoxing i ocet, i mieszaj przez 30 sekund. Powoli dodawaj mieszankę z mąką kukurydzianą i wymieszaj z krewetkami.

Podawaj krewetki natychmiast z kolendrą i dymką.

Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE