Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Przepis

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 11)

liczba osób: 6-8

Ciasto:
75 g skrobi kukurydzianej
75 g mąki pszennej
1 jajko od wiejskiej kury, lekko roztrzepane
¾ szklanki piwa

Tempura:
olej roślinny do smażenia
50 g mąki pszennej
1,5 kg dużych surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
sos sojowy do podania

Przygotuj ciasto:
Przesiej skrobię kukurydzianą i mąkę do średniej miski. Zrób w mące dołek i wlej do niego roztrzepane jajko oraz piwo. Mieszaj małymi ruchami poczynając od środka leja, aż składniki się połączą (ciasto może być trochę grudkowate). Odstaw je na kilka minut w chłodne miejsce. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie, aż okruch bułki rzucony na powierzchnię zaskwierczy i zbrązowieje (OSTRZEŻENIE: gorący olej może być niebezpieczny, nie zostawiaj go bez nadzoru). Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie krewetki. Zanurzaj je w cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, smaż 2-3 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Powoli odławiaj je łyżką cedzakową i susz na papierowym ręczniku. Podawaj z miseczką sosu sojowego do maczania.

© Nigel Slater

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE