Krewetki w szampanie na liściach cykorii

Krewetki w szampanie na liściach cykorii
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1 butelka schłodzonego wytrawnego szampana albo wina musującego
  • 2 cytryny
  • pokrojone w grube plastry
  • 3 gałązki estragonu
  • 16 obranych świeżych krewetek królewskich albo tygrysich
  • 1 łyżka octu z szampana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj szampana z cytryną i estragonem. Dodaj krewetki i gotuj na małym ogniu, aż zróżowieją, przez ok. 3 minuty. Wyjmij krewetki z szampana łyżką cedzakową i pozostaw do wystygnięcia. Przekrój każdą krewetkę wzdłuż na pół i wymieszaj z octem z szampana. Zmieszaj wszystkie składniki dipu. Ułóż na półmisku 16 pojedynczych liści cykorii. Łyżeczką albo za pomocą tuby z foliowej torebki z odciętym dolnym rogiem nałóż porcyjki dipu na dolną, jaśniejszą część każdego liścia. Ułóż na liściach po dwie połówki krewetek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA