Krewetki w chili

Krewetki w chili
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Masala
4 ząbki czosnku
4 świeże czerwone chili
1 łyżeczka kaszmirskiego chili w proszku
2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
1 łyżeczka drobno posiekanej trawy cytrynowej
½ łyżeczki kurkumy
sól do smaku

Dodatkowo
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka czarnej gorczycy
12 świeżych krewetek tygrysich, oczyszczonych, w pancerzach
2 łyżki soku z limonki

Dekoracja
rukola do przybrania
10-12 cząstek limonki
½ szklanki posiekanych liści kolendry
½ szklanki drobno posiekanej dymki

Przygotowanie
Utrzyj składniki masali w moździerzu na gładką pastę. Rozgrzej oliwę w woku na średnim ogniu, dodaj gorczycę, a po 1 min masalę i mieszając podsmaż, aż zacznie pachnieć. Zwiększ płomień i dodawaj po 2-3 krewetki, stale mieszając, żeby dobrze pokryły się pastą. Smaż je ok. 5 min, aż będą różowe. Dodaj sok z limonki. Ułóż krewetki na liściach rukola i obłóż cząstkami limonki. Skrop je sokiem limonkowym, posyp kolendrą i dymką. Natychmiast podawaj.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE