Krewetki słodko-kwaśne po syczuańsku

Krewetki słodko-kwaśne po syczuańsku
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
25 minut

Przepis

Na sos:
200 ml gorącej wody
5 łyżek ketchupu
1 łyżka miękkiego brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Do krewetek:
1 jajko
100 g mąki ziemniaczanej
olej arachidowy do smażenia + 1 łyżka
12 dużych surowych krewetek tygrysich, z usuniętymi głowami, pancerzykami, żyłkami, z pozostawionymi ogonkami
1 łyżka pieprzu syczuańskiego
5 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 2,5 cm, obrany i starty
2 średnie czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
1 łyżka soku z limonki
2 łodygi dymki, posiekane ukośnie na kawałki 2,5 cm
1 mała garść świeżej kolendry, drobno posiekana

Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki na sos i odstaw. Krewetki: wymieszaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dwie łyżki wody, aż powstanie ciasto. Na dużym ogniu w woku rozgrzej olej arachidowy. Każdą krewetkę zanurzaj w cieście i smaż, aż się zrumieni. Najlepiej smażyć krewetki partiami. Odłóż je na papier kuchenny do osączenia. Mały wok lub zwykłą patelnię rozgrzej na dużym ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju arachidowego. Gdy tylko olej zacznie dymić, dodaj pieprz syczuański i mieszaj kilka sekund. Dodaj czosnek, imbir i chili – mieszaj jeszcze kilka sekund. Dolej wcześniej przygotowany sos i zagotuj. Wmieszaj sok z limonki, dymkę i kolendrę. Zdejmij z ognia i polej sosem krewetki. Podaj z ryżem, najlepiej z ryżem zasmażanym z jajkiem.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE