Krewetki kokosowo-musztardowe

Krewetki kokosowo-musztardowe
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 400 g świeżych krewetek średniej wielkości
  • oczyszczonych
  • bez skorupek
  • z ogonkami
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 3 łyżeczki musztardy angielskiej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju musztardowego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 2 zielone papryczki chilli
  • w całości
  • 1 cebula
  • pokrojona w cienkie plastry
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku (czosnek zmiksowany z wodą)
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)
  • 130 g świeżo startego miąższu kokosa
  • 200 ml wody
  • garść posiekanej świeżej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oprószyć krewetki solą, kurkumą i chilli, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Tymczasem zrobić pastę z musztardy, skrobi kukurydzianej i wody. Rozgrzać na patelni olej. Kiedy zacznie dymić, zdjąć z ognia na 15-20 sekund. Następnie dodać nasiona czarnuszki, ponownie postawić na ogniu i smażyć, aż nasiona zaczną skwierczeć. Dodać papryczki i cebulę, dokładnie wymieszać i smażyć 7-8 minut, aż zmiękną. Dodać pasty z czosnku i imbiru i smażyć jeszcze 45-60 sekund. Dodać pastę musztardową i miąższ kokosa, i dokładnie wymieszać. Smażyć 4-5 minut, następnie wlać wodę i gotować 3-4 minuty, aż połowa płynu odparuje. Dodać krewetki i smażyć, mieszając 2-3 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA