Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
50 minut

Przepis

Składniki:
zupa:
2 łyżki oliwy (30 ml)
1 średnia cebula, pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
12 dużych pomidorów, pokrojonych
2 łyżki brązowego cukru (30 ml)
½ szklanki wody (125 ml)
skórka parmezanu (opcjonalnie)
2 gałązki tymianku
¼ szklanki śmietanki 35% tłuszczu (60 ml)
2 łyżki masła (30 ml)
sól i pieprz

przybranie:
tarty parmezan
szczypiorek, pokrojony

Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy 5 minut, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory, cukier i dusimy 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy skórkę parmezanu i tymianek. Gotujemy 25 minut. Wyjmujemy skórkę parmezanu i tymianek. Zupę miksujemy blenderem ręcznym lub w robocie kuchenny. Puree przecieramy przez sito nad garnkiem. Dodajemy śmietankę i masło, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sposób podania: posypujemy tartym parmezanem i szczypiorkiem. Podajemy z tostami z serem i karmelizowaną cebulą według przepisu Chucka

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE