Kremowa zupa pieczarkowa

Kremowa zupa pieczarkowa
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.82)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na średnio dużym ogniu rozgrzać duży garnek. Włożyć masło, grzyby i cebulę. Podsmażać, aż grzyby będą lekko brązowe. Na początku grzyby uwolnią dużo wody, która potem wyparuje, wtedy się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia, odparować połowę wina. Wlać wywar z kurczaka i śmietankę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek, gotować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie rozpuścić skrobię kukurydzianą w ¼ szklanki wody, wlać powoli do garnka z zupą cały czas mieszając, aż ponownie zacznie wrzeć i trochę zgęstnieje. Aby otrzymać gęściejszą zupę, można dodać więcej skrobi. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE