Krem z owocami w kokilkach

Krem z owocami w kokilkach
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Krem
1 ¼ szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z mlekiem
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki
4 średnie truskawki
1 mały pojemniczek malin (około 180 gramów)
¼ szklanki dżemu malinowego bez pestek
4 łodyżki świeżej mięty, do przybrania (do wyboru)
gotowe kruche ciasteczka (do wyboru)


Przygotowanie kremu
Mleko wymieszane ze śmietaną i wanilię zagotować w małym rondelku. W średniej misce utrzeć żółtka z cukrem. Cały czas mieszając mątewką, wlać mleko do żółtek. Przelać całość z powrotem do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotować jeszcze przez 10 sekund. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rozłożyć krem do kokilek o pojemności ½ szklanki. Truskawki pokroić na 6-8 plastrów i ustawić wokół krawędzi kokilki tak, aby wierzchołki nieco wystawały. Na kremie, wewnątrz „płotka” z plasterków truskawek ułożyć warstwę malin. Dżem malinowy podgrzewać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej. Polać nim owoce w kokilce. Przybrać miętą. Można podawać z kruchym ciasteczkiem.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE