Krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym

Krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.33)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis


Krem
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
300 g tartego parmezanu

Syrop
2 szklanki octu balsamicznego
½ szklanki miodu

Przygotowanie
Zacznij od kremu. Wlej do rondelka śmietanę i ekstrakt waniliowy, dodaj rozmaryn i podgrzej. Zmniejsz ogień i gotuj jakieś 10 minut, żeby śmietana przeszła aromatem rozmarynu. Wyjmij rozmaryn i cały czas mieszając dodawaj partiami ser, aż się zupełnie roztopi. Przelej do miski, ostudź i wstaw do lodówki, żeby zgęstniał. Przygotuj syrop. Wlej składniki do rondla i zredukuj o 2/3, aż płyn będzie miał konsystencję gęstego syropu. Ostudź i przechowuj w słoiku w lodówce. Gotowy syrop możesz przechowywać kilka miesięcy. Podawaj kulki kremu polane syropem. Ten deser wygląda jak lody waniliowe z sosem czekoladowym.


© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Tłusk 6 lat temu

nowobagackich chamow w polsce. wszystkich ludzi za granica.

kfqwcnucdub 6 lat temu

m1jsqX <a href="http://vosmfwbyyqlu.com/">vosmfwbyyqlu</a>, [url=http://ugltcrobvnpm.com/]ugltcrobvnpm[/url], [link=http://ungflqflsgis.com/]ungflqflsgis[/link], http://occazbjpdxeb.com/

vwoeddln 6 lat temu

25vAmI <a href="http://uphjyfyjcvqb.com/">uphjyfyjcvqb</a>, [url=http://iuyccepqiwku.com/]iuyccepqiwku[/url], [link=http://qwrsyurudwbu.com/]qwrsyurudwbu[/link], http://wjdbogpownjz.com/

dfavfds 7 lat temu

300g parmezanu? jezu kogo na to stać?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE