Krem karmelowy

Krem karmelowy
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Przepis

Składniki karmelu:
125 ml cukru
2 łyżki stołowe wody

Składniki kremu:
180 ml cukru
2 łyżki stołowe wody
500 ml gorącej śmietany 35%
310 ml gorącego mleka
6 żółtek
2 białka

Przygotowanie:
Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Przygotowanie karmelu:
W rondelku rozgrzewaj cukier i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. W tym czasie podgrzej formę do babki z kominem o średnicy 24 cm. Silikonowym pędzelkiem wysmaruj jej wnętrze karmelem.

Przygotowanie kremu:
W rondlu podgrzej połowę cukru i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj śmietanę. Podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Wlej mleko. W misce ubij jaja z ¼ cukru. Wlej do gorącego mleka ze śmietaną, cały czas ucierając. Przecedź przez gęste sito. Przelej do formy. Na dno brytfanny połóż lnianą ściereczkę. Wstaw foremkę, wlej tyle wrzątku, żeby woda doszła do połowy wysokości foremki. Trzymaj krem w piekarniku aż się zetnie, czyli przez godzinę i 15 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika. Poczekaj, aż krem wystygnie i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem przesuń nożem dookoła, żeby krem łatwo wyszedł z formy. Wyłóż na półmisek. Podawaj zimny.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE