Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Krem karmelowy

Krem karmelowy
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Przygotowanie:



Karmel:
50-75 ml zimnej wody
200 gr cukru

Masa:
200 gr cukru
12 jaj
1 litr mleka
1 laska cynamonu
skórka cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej

Karmel:
Wlać wodę do grubego rondla. Wsypać cukier na środek, żeby nie dotykał boków rondla. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Nie mieszać. Karmel z wolna zmieni kolor z jasnego na ciemny. Rozlać do kokilek.

Masa:
Ubić jaja z cukrem, dodając je kolejno, aż masa będzie puszysta. Wlać mleko do rondla, dodać laskę cynamonu, skórkę cytryny i esencję waniliową. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać do ubitych jaj, delikatnie mieszając. Przecedzić. Rozlać ostrożnie do kokilek tak, by warstwa karmelu pozostała na dnie. Ustawić kokilki w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić naczynie wodą do połowy wysokości kokilek. Piec pół godziny w temperaturze 150 stopni. Po kwadransie obrócić naczynie, żeby krem upiekł się równomiernie. Odstawić na pół godziny. Krem oddzielić nożem przy brzegach kokilek i wyłożyć na talerze.

Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE