Krem cytrynowy z wiśniami w winie

Krem cytrynowy z wiśniami w winie
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Surfing po menu (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Krem
875 ml śmietany 35%
drobno starta skórka i sok z 2–3 cytryn
170 g cukru

Wiśnie w winie
drobno starta skórka z ½ pomarańczy
200 ml czerwonego wina (Shiraz albo Cabernet Sauvignon)
½ laski cynamonu
1 goździk
1 dodatkowa łyżeczka cukru, w razie potrzeby
200 g rozmrożonych wiśni z mrożonki

Przygotowanie
Podgrzać śmietanę w rondelku do temperatury 75 stopni C (dobrze jest użyć termometru—ważne jest, żeby nie podgrzać śmietany zbyt mocno). Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 65 stopni.
Dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier i dobrze wymieszać. Ostudzić i napełnić foremki o objętości ¾ szklanki (zamiast foremek można użyć filiżanek lub szklanek). Ustawić na tacy i wstawić do lodówki na 4 godziny, aby krem stężał. Ostrożnie odwrócić foremki i wyłożyć zawartość na talerzyki. Można sobie pomóc małym nożykiem. Podawać z wiśniami w winie. Podgrzać w rondelku wino z cynamonem, startą skórką pomarańczy, goździkiem i cukrem. Dodać wiśnie, zagotować i ewentualnie trochę dosłodzić. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie ochłodzić. Każdą porcję przyozdobić 5–6 wiśniami i polać powstałym syropem.

© Curtis Stone i Ben O'Donoghue

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE