Krem brulee z karmelem

Krem brulee z karmelem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Zabawa w gotowanie (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Składniki kremu
10 jajek
1 l mleka
240g cukru
laska wanilii
łyżka wody
szczypta soli

Składniki karmelu
220g cukru
2 łyżki wody
sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie
Zacznij od przygotowania karmelu. Do średniego rondelka wsyp cukier, wlej 2 łyżki wody i sok z cytryny. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier się roztopi i zamieni w karmel. Weź kokilki i wlej karmel na dno każdego naczynia. Następnie przygotuj krem. Do dużego rondla wlej łyżkę wody i mleko. Laskę wanilii przekrój na pół, wyskrob nasionka i dodaj do mleka. Całość zagotuj. Wyłącz gaz i odstaw do wystudzenia. W międzyczasie nalej do brytfanny wodę, ponieważ krem piecze się w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Do miski wbij 8 jajek i 2 żółtka, dodaj 240g cukru i ubij mikserem. Ubijaj przez dwie minuty, następnie wlewaj powoli schłodzone mleko ciągle ubijając. Przełóż krem do kokilek ze stężałym karmelem i wstaw do kąpieli wodnej na godzinę i 25 minut. Krem powinien zapiekać się powoli. Gotowy krem wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Aby było łatwiej wyjąć schłodzony krem z foremki, zanurz jej spód w gorącej wodzie, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz.

SEKRET: Krem powinien zapiekać się powoli

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE