Kotlety z kurczaka po mediolańsku

Kotlety z kurczaka po mediolańsku
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1½ kg filetów z kurczaka
  • bez kości
  • 4 duże jaja
  • ubite
  • bochenek wczorajszego chleba
  • bez skórki
  • rozdrobniony w robocie kuchennym (ok 1½ szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 cytryny
  • pokrojone na cząstki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Filety przekroić na płaty, nie docinając do końca, rozłożyć „jak książkę”. Włożyć do dużej płaskiej brytfanki, zalać ubitymi jajami. Przykryć. Odstawić do lodówki co najmniej na godzinę (do 12 godzin). Od czasu do czasu przemieszać. Rozdrobniony chleb wysypać na duży płaski talerz, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Płaty kurczaka pojedynczo panierować w chlebie i odkładać. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, rozpuścić 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy pilnując, żeby masło się nie przypaliło. Smażyć kotlety porcjami. Położyć opanierowane mięso na patelni, niezbyt ciasno, smażyć na złoty kolor 3-5 minut. Usmażone przełożyć na blaszkę i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby nie ostygły w czasie smażenia kolejnej porcji. Podawać kotlety z cząstkami cytryny. Można posypać solą i pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE