Kotlety wieprzowe z jabłkami i cydrem

Kotlety wieprzowe z jabłkami i cydrem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 grube kotlety wieprzowe z tłuszczykiem
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • obrane i posiekane
  • 2 słodkie jabłka pokrojone na ósemki i przynajmniej 3 małe słodkie jabłka w całości
  • kilka świeżych liści szałwii
  • kilka jagód jałowca
  • zgniecionych płazem noża
  • szklanka wytrawnego cydru

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 o C. Na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę i obsmaż kotlety z obu stron na dużym ogniu, żeby były chrupiące. Zmniejsz płomień, dosmaż je jeszcze, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Usmaż cebulę na tłuszczu wytopionym z kotletów, aż się zrumieni, a następnie dodaj jabłka i szałwię (dosłownie kilka listków, bo ma bardzo intensywny aromat) oraz jagody jałowca. Włóż kotlety z powrotem na patelnię wraz z całymi jabłkami. Zalej taką ilością cydru, żeby przykrył mięso, dopraw do smaku i wstaw na około pół godziny do piekarnika, żeby mięso i jabłka były miękkie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE