Kotlety mielone z kurczaka z ziołowym majonezem

Kotlety mielone z kurczaka z ziołowym majonezem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski, Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włóż bułkę, mięso i posiekany boczek do miski. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz posiekane listki tymianku. Wsyp starty parmezan. Dopraw mieszaninę niewielką ilością soli oraz sporą szczyptą czarnego pieprzu i starannie wymieszaj.
Zrób z masy niewielkie pulpeciki i spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni z nieprzywierającą powłoką. Smaż po 8 kotlecików raz przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze 6-8 minut, żeby były starannie przesmażone, przekładając w połowie czasu na drugą stronę. Zdejmij kotleciki z patelni i podawaj z majonezem owinięte w liście sałaty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE