Kotlety jagnięce z miętowo-migdałowym pesto

Kotlety jagnięce z miętowo-migdałowym pesto
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 12 kotletów jagnięcych z kostką (po 3 na osobę)
  • ¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia *
  • ¼ miarki migdałów *
  • półtorej miarki świeżych listków mięty
  • cytryna
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kotlety skrapiamy oliwą i przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni gillowej (po kilka minut z każdej strony). Migdały prażymy na patelni. Wystudzone przekładamy do robota. Umieszczamy tam również listki mięty, otartą skórkę z cytryny i wlewamy sok z połówki cytryny. Wszystkie składniki pesto miksujemy. Na koniec dolewamy oliwę i znów miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem dolewamy odrobinę wody i miksujemy po raz ostatni. Usmażone kotleciki wykładamy na półmisek. Pesto podajemy w miseczce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE