Kotlety jagnięce z czosnkiem i ziołami oraz risotto z pieczonych warzyw

Kotlety jagnięce z czosnkiem i ziołami oraz risotto z pieczonych warzyw
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki kotletów jagnięcych:
12 kotletów jagnięcych
3 ząbki czosnku
1 łyżka listków rozmarynu
1 łyżka listów oregano
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
120 ml oliwy
koszerna sól i pieprz (do smaku)

Składniki warzyw do risotta:
½ posiekanej cebuli
2 pokrojone cukinie
450 g pokrojonych pieczarek
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy

Składniki risotta:
6 łyżek masła
1 duża, posiekana cebula
1,5 l podgrzanego wywaru drobiowego ( lub warzywnego)
1,25 l wytrawnego, białego wina
450g ryżu arborio
150g tartego parmezanu
posiekana natka pietruszki (do podania)

Przygotowanie kotletów:
Dopraw mięso solą i pieprzem. Rozetrzyj czosnek, dodaj rozmaryn, oregano i skórkę z cytryny. Utrzyj na gładką pastę. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i pastę czosnkowo-ziołową. Pędzelkiem posmaruj nią kotlety po obu stronach. Przykryj i zostaw na 6 godzin w lodówce, aż przyjdzie pora na smażenie. Rozgrzej patelnię, wlej 1 łyżkę oliwy. Podsmaż po obu stronach kotlety, aż będą miały ładny kolor. Przełóż na blachę, piecz w piekarniku przez 8-10 minut. Wyjmij i podawaj.

Przygotowanie warzyw:
Wymieszaj wszystkie składniki i piecz na blasze w 230°C przez 20 minut. Wyjmij i odstaw, aż dodasz je do risotta.

Przygotowanie risotta:
W dużym rondlu o grubym dnie roztop masło na średnim ogniu. Dorzuć cebulę i zeszklij, co zajmie ok. 5 minut. Dosyp ryż. Smaż, mieszając przez 1 minutę. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie płyn, czyli przez ok. 1 minutę. Wlej szklankę wywaru. Gotuj, aż płyn zostanie niemal całkowicie wchłonięty, często mieszając przez ok. 4 minuty. Dolewaj wywar po 1 szklance, czekając z każdym razem, aż zostanie wchłonięty, nim wlejesz kolejną. Często mieszaj. Po jeszcze ok. 20 minutach ryż powinien być miękki, a całość półpłynna. Dodaj wtedy warzywa i wymieszaj. Przełóż do dużej miski, posyp natką pietruszki i serem.

© 2012 Vicki Ferentinos


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE