Kotlety cielęce z grilla

Kotlety cielęce z grilla
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 2.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 grube kotlety cielęce z kością
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku (albo 1 łyżeczka suszonych)
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 120 ml pinot noir
  • 120 ml oliwy
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Maksymalnie rozgrzej grill. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym, w którym zmieszczą się w jednej warstwie. W misce wymieszaj tymianek, musztardę, wino, oliwę, sól i pieprz. Polej marynatą mięso, obróć kotlety, żeby marynata całkowicie je pokryła. Pozostaw w marynacie, aż do chwili wyłożenia na grill – co najmniej 20 minut, ale lepiej przez całą noc. Ułóż kotlety na grillu i piecz po 4 minuty po jednej stronie. Obróć o 90°, żeby powstała kratka i grilluj przez kolejne 4 minuty. Przewróć i piecz po drugiej stronie w ten sam sposób, aż będą średnio wysmażone, w sumie przez 12-15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE