Kotleciki z fasoli

Kotleciki z fasoli
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

125 g mieszanki czarnej i białej fasoli mung oraz nikli indyjskiej
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
2 łyżeczki nasion kminu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki łagodnego czerwonego chilli w proszku
1 zielone chilli
¼ cebuli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
20 liści curry (murrai Koeniga)
duża szczypta soli
50 g świeżo startego kokosa
ok. 150 g mąki ryżowej
woda
olej do smażenia
pikle z limonki do podania

Przygotowanie:

1. Mieszankę fasoli i nikli wsypać do miski, zalać wodą i odstawić do namoczenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na 12. Odcedzić i włożyć do miski.
2. Imbir oskrobać łyżeczką i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do fasoli. Wsypać kmin, kurkumę i chilli w proszku. Posiekać chilli. Cebulę obrać i drobno posiekać. Razem z chilli dorzucić do fasoli. Wsypać cynamon. Posiekać i dodać liście curry. Wsypać sól i wiórki kokosowe. Wszystko razem dobrze wymieszać.
3. Mieszając ręką, na przemian dodawać po trochu mąki i wody, aż masa zacznie się sklejać. Zwilżyć dłonie wodą i uformować małe kotleciki.
4. Do głębokiego rondla wlać ok. 2 cm oleju i rozgrzać. Sprawdzić czy jest odpowiednio gorący, wrzucając grudkę masy; powinna natychmiast wypłynąć i zacząć skwierczeć. Ostrożnie włożyć kotleciki i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
5. Osączyć kotleciki na papierze kuchennym. Rozłożyć na talerze i podawać z piklami z limonki.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE