Kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Niewolnicy Kambuza (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Przepis


Składniki
4 cukinie, starte na grubej tarce
1 czerwona cebula, starta na grubej tarce
2 łyżeczki suszonej mięty
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 jajo
75 g bułki tartej
50 g mąki z proszkiem do pieczenia
olej do smażenia

Potrzebne
Tarka, patelnia

Sposób przygotowania
Włożyć do miski startą cukinię, cebulę i miętę, wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą, mieszać aż powstanie jednolita masa. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na głębokim tłuszczu przez kilka minut na średnim ogniu, aż będą złoto-brązowe. Olej nie może być zbyt gorący, bo kotleciki będą spalone na wierzchu i surowe w środku, ani zbyt zimny, bo się nie zrumienią. Podawać natychmiast. Można podawać z sosem tzatziki.

© Melissa Love

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE