Kotleciki wieprzowe z suszoną śliwką i roszponką

Kotleciki wieprzowe z suszoną śliwką i roszponką
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Kotleciki
6 posiekanych suszonych śliwek
450g mielonej wieprzowiny
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej szałwi
½ łyżki stołowej świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 szczypty zmielonej czerwonej papryki chili
sok z ½ cytryny
½ łyżki stołowej zmielonej gałki muszkatołowej
sól
1 jajko, rozbełtane, najlepiej z hodowli ekologicznej
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Przybranie z roszponki
85g roszponki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
sok z ½ cytryny
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie
Wymieszaj w misce wieprzowinę, suszone śliwki, szałwię, czarny pieprz, mieloną paprykę, sok z cytryny i mieloną gałkę muszkatołową. Dodaj dobrą szczyptę soli i, w razie potrzeby, trochę rozbełtanego jajka, żeby składniki dobrze związały. Ulep z tego w dłoniach 8 – 10 kotlecików. Jeśli masz trochę czasu, wstaw je do lodówki na 30 minut, dzięki temu lepiej będą trzymać kształt.
Rozgrzej na patelni, na średnim ogniu, oliwę i smaż kotleciki po około 8 minut z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące z wierzchu, a jednocześnie całkowicie usmażone w środku. Przypraw roszponkę solą, czarnym pieprzem i dodaj trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek, a następnie wymieszaj, żeby dresing pokrył dokładnie listki. Ułóż roszponkę na dużym talerzu i połóż na to kotleciki.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE