Kotleciki wieprzowe z makaronem, rosołem i sałatką

Kotleciki wieprzowe z makaronem, rosołem i sałatką
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przepis

Składniki marynowanej marchwi i mooli (daikon):
225 g marchwi, obranej i drobno poszatkowanej
225 g mooli (daikon) czyli azjatyckiej rzodkwi, obranej i drobno poszatkowanej
2 łyżki soli
120 ml octu ryżowego
2 łyżki miałkiego cukru
120 ml wody

Składniki rosołu:
2 kurczaki lub 500g pałek albo skrzydełek kurczaka
3 l zimnej wody
1 pęczek dymki lub 1 cebula, w plasterkach
40 g czosnku, obranego i rozgniecionego
75 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki, które należy lekko rozbić
1 anyż gwiazdkowy
1 łyżeczka ziaren czarnego lub białego pieprzu
4 łyżki sosu rybnego
4 łyżeczki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

Składniki kotlecików:
250 g mielonej wieprzowiny
1 łyżka sosu rybnego
1½ łyżeczki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
75 g szalotek, obranych i drobno posiekanych
¼ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli

Składniki sałatki:
250 g świeżego, cienkiego makaronu ryżowego lub 150 g suszonego
porwane liście z 1 małej główki sałaty
1 duża garść świeżej kolendry, mięty i tajskiej bazylii
125 g kiełków fasoli mung
100 g kalarepy lub zielonej papai, obranej i drobno poszatkowanej
4 łyżki octu ryżowego
2 papryczki chilli birds’eye, pokrojone w paseczki
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
4 łyżki marynowanej marchwi i mooli (daikon)

Przygotowanie marynowanej marchwi i mooli (daikon):
Wrzuć do miski marchew i mooli (daikon), posyp solą, wymieszaj. Wyłóż na durszlak, umieść nad dużą miską albo w zlewie i zostaw na 30 minut. Do rondla wlej ocet i wodę, wsyp cukier, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na bok do wystygnięcia. Opłucz marchew i mooli (daikon) pod bieżącą wodą, wyłóż na czystą ściereczkę i odciśnij nadmiar wody. Przełóż do słoika, dolej ocet z cukrem i pozostaw na godzinę. Zakręć słoik. Gotową marynatę można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.

Przygotowanie rosołu:
Włóż mięso do rondla, wlej 3 l zimnej wody. Powoli doprowadź do wrzenia, szumując. Zmniejsz płomień, dodaj pozostałe składniki, poza sosem rybnym i cukrem palmowym. Gotuj na małym ogniu przez 1½ h, zdejmując tłuszcz z wierzchu. Odcedź i zostaw do wystudzenia.

Przygotowanie kotlecików:
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Weź łyżkę masy, utocz kulkę w zwilżonych wodą dłoniach, rozpłaszcz na placuszek o średnicy 2,5 cm. Połóż na tacy lub talerzu. W ten sposób wykonaj ok. 40 placuszków. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Pół godziny przed podaniem usmaż placuszki na grillu ogrodowym lub kuchennym. Usmażone trzymaj w ciepłym miejscu.

Przygotowanie sałatki:
Doprowadź do wrzenia wodę w dużym garnku. Zdejmij z ognia. Wrzuć do niej na kilka sekund ugotowany makaron, żeby się ogrzał. Jeśli używasz suchego makaronu, wrzuć go do wody i trzymaj przez 2-3 minuty, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż do miski. W salaterce lub głębokim talerzu ułóż liście sałaty, zioła, kiełki, kalarepę lub zieloną papaję. W miseczce wymieszaj ocet ryżowy z chilli i czosnkiem. Doprowadź rosół do wrzenia, dolej sos rybny, wsyp cukier palmowy. Wymieszaj.
Przełóż kotleciki do czterech miseczek, w których podasz danie. Nałóż po łyżce marynowanej marchwi i mooli (daikon). Wlej gorący rosół. Podawaj z sałatką i dressingiem w oddzielnej miseczce, aby każdy sam sobie ją doprawił.

Opracowane na podstawie \"Rick Stein na Dalekim Wschodzie\"

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE