Kotleciki po turecku

Kotleciki po turecku
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy pszennej bulgur
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
  • 1 pęczek natki drobno posiekany
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka pasty z tureckiej papryczki chili (biber salca)
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ugotować soczewicę do miękkości. Dodać kaszkę bulgur i przykryć czekając, aż wchłonie całą wodę.
Wrzucić cebulę, czosnek i natkę. Starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Z powstałej masy formować kotleciki w kształcie cygara. Układać na liściach sałaty rzymskiej i podawać. Kotleciki można owijać liśćmi sałaty i jeść w postaci paczuszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE